ALGEMENE INFORMATIE

WAT IS HET PRECIES?

SUNBEAMsystem is een Zweeds merk wat gebruikt maakt van Sunpower zonnecellen, een van de wereldmarktleiders op het gebied van hoog-efficiënte zonnecellen. Ten opzichte van andere producten doen deze cellen het beter in hoge temperaturen en geven ze een betere opbrengst bij een lage lichtintensiteit. Door gebruik te maken van deze cellen is het mogelijk om een hoge opbrengst te creëren op een relatief klein oppervlak.
In tegenstelling tot vaste panelen op huizen en gebouwen is er op een boot of schip vaak niet de luxe om een paneel in exact de juiste hoek richting de zon te zetten doordat een boot continue beweegt. Daarnaast komt het vaak voor dat er schaduw van een mast of zeil op de panelen valt wat tijdelijk de prestaties kan drukken. Om de gemiddelde energieproductie per dag substantieel te houden is het nodig hiervoor te compenseren met hoogefficiënte panelen en laadregelaars.

WAT ONDERSCHEIDT DE PRODUCTEN VAN DE REST VAN DE MARKT?

Ze zijn superlicht. Gemiddeld vijf keer lichter dan vaste panelen. Hoewel dit voor dekmontage minder relevant is geeft dit wel de mogelijkheid om de panelen op een buiskap of bimini te monteren.

Ze zijn overloopbaar. De cellen en interne bedrading zijn ingekapseld in een schokabsorberend polymeerlaagje, hierdoor zijn de panelen ontzettend impactresistent. Heel belangrijk is wel dat bij montage een goed ondersteunend oppervlak wordt gebruikt.

Ze zijn flexibel. De panelen kunnen gemonteerd worden op een gebogen oppervlak tot 30 graden, en zo dus goed de ronding van bijvoorbeeld een kajuit volgen.

De hoge afwerking. Alle interne bedrading is weggewerkt en de panelen zijn daardoor esthetisch aantrekkelijk; zwarte zonnecellen op een witte achtergrond. Ook hebben SUNBEAMsystem producten een zo klein mogelijke aansluitdoos voor de bekabeling, hierdoor blijft het totale paneel compact. Kleinere panelen hebben kabels op de achterkant lopen en zijn dus nog compacter.

Ze zijn slechts 3 mm dun. Meer dan 90% dunner dan standaard vaste panelen. En dat biedt mogelijkheden voor een praktisch naadloze integratie op het dek.

En ten slotte de prijs. Ten opzicht van vergelijkbare panelen zijn de prijzen van SUNBEAMsystem producten 50 tot 100% lager. Ten opzicht van gelijkgeprijsde panelen is de kwaliteit danwel de opbrengst substantieel veel beter.