MONTAGE

WAT IS NODIG VOOR EEN COMPLEET SYSTEEM?
Bij een paneel hoort een laadregelaar om de spanning van de panelen om te vormen tot de correcte laadspanning van de accu’s. Om maximaal rendement uit het totale systeem te halen is de toepassing van MPPT (maximum power point tracking) regelaars gewenst, deze regelaars zijn specifiek ontwikkeld voor zonnepanelen. De lichtinval op de panelen verschilt vaak sterk (zeker op een boot met bijvoorbeeld schaduw van een mast of zeil) en daarmee ook het voltage wat de panelen uitgeven. De MPPT regelaars meten om de 1,5 seconden de actuele spanning op de panelen en passen zich daar op aan zodat er op elk gegeven moment zoveel mogelijk stroom naar de accu’s loopt. Zo’n laadregelaar wordt typisch bij de accubank gemonteerd en ingesteld op het type, voltage en vermogen van de accu. Bij de laadregelaars heeft u de optie om een display aan te sluiten welke actueel de opbrengst van de panelen en de status van de accu weergeven. Deze kunnen in de kajuit of stuurhut gemonteerd worden en met een UTP kabel aangesloten worden op de regelaar. Naast de regelaar zijn er uiteraard kabels nodig, en de benodigde contacten. MC4 contacten zijn de standaard in de zonne-industrie, hebben een lage weerstand, zijn extreem duurzaam en waterdicht. De MC4 contacten zitten standaard op alle panelen van 50W of hoger.

HOE BEREKEN IK WAT VOOR SYSTEEM GESCHIKT IS?
Ik wil 2 x 100w panelen, wat voor laadregelaar heb ik nodig? De drie belangrijkste factoren in deze berekening: – Het voltage aan boord – Het totale vermogen van de panelen – De capaciteit van de laadregelaar Ook hier weer geldt: vermogen = voltage x stroom, ofwel P = V x A. Bij deze keuze moet uitgegaan worden van de piekstroom van de panelen. Twee 50w panelen zullen op een 12V boordsysteem maximaal 8.33 ampere leveren (100w/12V), en dus volstaat een 10A laadregelaar. Bij twee 100w panelen en een 12V systeem zal dit 16.66 ampere zijn en is er dus een 20a laadregelaar nodig. Uiteraard kunt u ook twee 10A laadregelaars monteren; één voor elk paneel. Dit zal de efficiëntie ten goede komen omdat de laadregelaar een accuratere meting kan doen aan het voltage van het paneel.

WAT LEVERT EEN SYSTEEM OP?
Zonnepanelen worden aangeboden in het piekwattage (Wp) wat ze kunnen leveren, dit is het vermogen in volle zon. Om een goede inschatting te geven van de gemiddelde prestaties in Nederland kunt u het piekwattage globaal door twee delen. Een 100Wp paneel zal dus gemiddeld 50w leveren over de uren dat er licht op valt. In de winter is dit gemiddeld 6 uur, in de zomer 10 uur. Bij een 12 volt systeem zal die gemiddelde 50w iets meer dan 4 ampere leveren (vermogen = voltage x stroom). In de zomer kan een 100Wp paneel dus gemiddeld 40Ah toevoegen aan accucapaciteit, bij een dag met sterk zonlicht kan dit oplopen tot 60Ah.

WAT ZIJN DE AANSLUITMOGELIJKHEDEN?
Het is mogelijk om meerdere panelen op een laadregelaar aan te sluiten, mits ze ongeveer hetzelfde voltage hebben (zie specificaties). Er zijn dan twee opties: – Als de panelen in serie worden geschakeld blijft het amperage gelijk maar wordt het voltage verhoogd. Alleen zonnepanelen met hetzelfde amperage kunnen in serie worden gezet. Een nadeel aan deze manier van schakelen is dat als er schaduw valt op één van de panelen de efficiëntie van het totale systeem zakt. – Als de panelen parallel worden geschakeld gaat het amperage omhoog maar blijft het voltage gelijk. Deze optie kan dus enkel bij panelen van hetzelfde voltage. Voordeel is wel dat als er een paneel in de schaduw ligt dit geen sterk nadelig effect heeft op de prestaties van de andere panelen in het systeem.

Toch wat meer hulp nodig bij het bevestigen van je zonnepanelen? Bekijk hieronder het instructiefilmpje waar alles stap voor stap wordt uitgelegd